Saturday, August 27, 2011





kalau nak diikutkan, banyak benda yang nak dipertikaikan. kenapa begitu, dan bukan begini. kalau tidak terjadi begitu, pasti tidak terjadi begini. memang. memang banyak yang masih tersimpan dan terpendam dalam hati. tapi dah selesai semuanya seperti apa yang dikehendaki pon dah cukup baik. harus bersyukur. Alhamdulillah.


berkat sabar selama ini. yang lepas tolak saja ketepi. sayang dia.


Wednesday, August 10, 2011







eeee kau ni kan. serius JIJIK dowh. kalau boleh patah balik masa silam, pandang kau sebelah mata pon aku tak hingin.







Monday, August 1, 2011

1st day of ramadhan :)

puasa kali ni lain sikit. along, eman n adik takde. dua2 kat asrama. emm kesian adek2 aku ni. cukup ke tak makan sahur tu :( along plak dah bersuami sekarang. selalu bila bulan puasa, adik la yang paling susah sekali nak kejut. rasa nak eyyyy pukul kang budak ni. liat gile nak bangun.

seperti biasa kalau bulan puasa, sebelom tidor mesti nak kene pikir dulu sahur nanti nak makan ape. so malam tadi kopek kulit udang siap2 n potong sayur2. pukul 4.30 pagi dah pumpang2 kat dapur bersiap sedia nak masak.kalau bukan sebab puasa, takde makna nak bangun awal. hehehe.

resepi untuk pagi tadi cuma sayur campur n udang goreng kunyit bercili, eh entah la tak taw la ape benda nama resipi. aku main masak. yang penting abah cakap sedap. kiki.

masa berbuka tadi, aku tak taw nak buat air ape untuk minum. so tiba2 rasa nak mencuba disebabkan bahan2 dah ade. alaaa gambar takde. sebab bila aku nak amek gambar air tu, mak sergah tiba2. orang sibuk nak berbuka, aku sibuk nak amek gambar air -___-"

ni aku bagi cara2, ape kata korang try. hehe. air ni simple je. tapi sebagai pembuka selera boleh la try. budak2 mesti suka =)

AIR BANDUNG CAMPAK2 ( hahaha aku tak taw nak bagi nama apa)

bahan2 :

sirap
susu Ideal
gula (agak2 nak manis macam mana)
air gas Soda
laici (tin)
fruit cocktail
avokado (potong dadu)
kiwi (potong dadu)
nata de coco
kacang gajus
biji selasih
n pastu sukati korang la nak guna buah ape

cara2 :

first, buat air bandung. tapi masa bubuh sirap, susu n gula tu, jangan campurkan air masak terlalu banyak untuk cair kan dia. guna air dalam laici tin tu. bubuh semua. lepas tu guna kan air soda untuk cairkan sirap n susu tu. maksudnya, selalu kan orang buat air bandung guna kan air masak untuk cairkan sirap n susu tu, yang ni korang guna air soda, air laici, n air dalam fruit cocktail dan juga air dalam nata de coco. 

hasilnye nanti, air bandung tu akan rasa masam2 manis. pastu laici yang banyak2 tu jangan bubuh seketul2. laici tu potong 4. supaya laici tu akan dapat banyak. n then campak la ikut suka korang nak bubuh buah ape. aku bubuh laici, fruit cocktail, nata de coco, kiwi, avocado, kacang gajus n biji selasih.

kalau nak bubuh avocado, jangan bubuh banyak sangat. sebab avocado ni rasa dia macam lemak2 sikit. just nak balance dengan masam manis air tu, boleh la bubuh sikit. pastu last sekali, bubuh la ais banyak2 bagi sejuk. sedappppp korang try la :)

haa senang je kan. ek eleh ni pon nak ajar ke. hehe. motif sebenarnye nak suruh korang try buat air bandung tu guna air2 buah n soda tu. rasa dia lain dari yang lain sikit. yang lain tu, aku tambah2 n campak2 je.

tapi kan kan. kalau korang puasa susah sikit laa nak rasa. sebab air bandung ni kene campur2 dengan air buah n soda. so mesti nak try rasa dia macam mana sebelom hidang kan. jadi kalau tak puasa macam aku boleh laa buat. hahahahaha.


k bye!